sâmbătă, 18 aprilie 2009

Cartea celor mai frumoase iubiri

“N-am fost niciodată genul care iese la vânătoare şi poate de aceea dorinţa mea nemărturisită şi puţin vinovată avea un parfum aparte... Şi cum fanteziile aparţin celor ce nu le pot îndeplini, mărturisesc de pe acum că n-am întâlnit nicio mare dragoste în acea vacanţă. Însă atunci, în tren, într-un fel ciudat, m-am îndrăgostit...”

Aşa începe povestea mea, publicată în cartea celor mai frumoase iubiri Tango, lansată în duminică sfântă de Florii... O carte pe care am îngrijit-o zile şi nopţi la rând, cu dragoste, peste cuvintele căreia m-am prăbuşit, de nesomn, în ultima săptămână înainte de lansare, o carte pe care am strâns-o în braţe şi am mângâiat-o ca pe un copil, copilul meu, când i-am văzut pentru prima dată coperta lucioasă, elegantă, caldă, abia ieşită din tipar.
Mă tot gândesc cum s-o prezint fără să nu acopăr cu un strat prea gros de subiectivism demersul unei cronici care s-ar fi vrut verticală, realistă, obiectivă. Dar nu pot face asta, fiecare text al acestei cărţi mi-e drag ca şi cum ar fi al meu, pentru că toate întîmplările aşternute în pagină mi-au trecut prin gânduri şi-au coborât, apoi, în suflet, lăsând urme adânci de frumuseţe şi emoţie, pe toate le-am citit şi recitit de zeci de ori, la redactare şi corectură, în multe dintre poveştile pe care le-am parcurs mi-am regăsit propria poveste, propriile lacrimi.
Aş vrea să descriu, pe scurt, structura cărţii, prin care istoriile cuprinse în ea s-au lăsat ordonate într-un mod, sper eu, atractiv. Cartea cuprinde trei capitole mari: primul capitol conţine textele „veteranilor“ Tango, ale editorilor consacraţi ai revistei, prefaţate de fragmente superbe din basme – Frumoasa din pădurea adormită, Lebedele, Răţuşca cea urâtă, Prinţul Fericit etc. Căutând cele mai frumoase pasaje din poveştile pentru copii, le-am recitit integral acum, la maturitate, cu emoţii amestecate şi cu uimire, căci le-am putut pătrunde abia cu mintea şi sufletul de azi, poveţele, umorul deştept, geniul narativ, sfâşietoarea lor tristeţe.
Al doilea capitol al cărţii a fost rezervat textelor câştigătoare ale concursului găzduit, timp de un an, în Tango, „Azi cititoare, mâine scriitoare“, iar în faţa fiecărui calup de câte 2-3 texte am aşezat declaraţii inedite, amuzante, înţelepte, extrase din interviurile oferite în exclusivitate revistei de scriitori, poeţi, muzicieni, artişti sau oameni politici ai prezentului.
Ultimul capitol cuprinde poveştile de dragoste şi de viaţă ale vizitatoarelor blogului Tango, prefaţate de dialoguri celebre din filme. Analogia poveşti filmate - poveşti ale oamenilor obişnuiţi creează senzaţii răscolitoare, dovedeşte că în faţa marilor provocări ale iubirii, ale morţii, ale disperării nu există, aşa cum poate ne-am aştepta, antiteza drame cu ştaif - suferinţe banale, ci tot ceea ce trăim, toate iluziile pentru care ne zvârcolim şi ardem ani buni de viaţă demonstrează viguros că între eroi şi anonimi ai tristeţii zidul e şubred, contrastele sunt mult mai diluate decât am putea crede.
Vă recomand această carte din motive amestecate, care pe mine mă emoţionează deopotrivă de tare: pentru textele lui Alice Năstase, Simona Catrina şi istoria de amor absolut spectaculoasă a Aurorei Liiceanu. Pentru povestea mea din tren, iubirea adevarată care ar fi putut să fie. Pentru că multe dintre mărturisiri dezvăluie, cu har literar, adevăruri absolut răvăşitoare. Pentru că are, datorită Art Directorului de la Tango, Ionuţ Banuţă, cea mai frumoasă copertă pe care am atins-o vreodată. Pentru că sunt mândră de ea.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Alina,
Sunt nespus de mandra de cartea noastra. De povestile noastre adevarate, scrise cu noblete si curaj- sunt mandra de tot ceea ce stim noi sa fim in lumea asta lasha si plina de prefacatorie. Noi suntem precum fata din filmul pe care l-am vazut impreuna ("Despre barbati si nu numai"- cred ca se numea), care a inteles ca asa, ridicola, absurda, gresita, speriata, caraghioasa, oricum, are sanse mai mari sa isi gaseasca fericirea decat cei cinici si blazati si care traiesc intr-o pacaleala.
Eu cred in iubirile adevarate, si stiu ca ele trebuie povestite si scrise. Si traite, macar pentru o clipa, macar pentru un vis... Ca sa avem unde sa ne intoarcem, ca sa avem la ce sa speram.
Te sarut, draga mea, talentata mea.
Alice Nastase
P.S. Nu m-am regasit in sondajul tau despre sexul fara dragoste- lipseste raspunsul care ar primi cele mai multe aprobari: trist, amar, inutil... Nu ar trebui sa existe sex fara dragoste. Si nici dragoste fara sex, desigur.

Alina Grozea spunea...

Alice, iubita mea, fara tine cartea noastra ar fi ramas o poveste visata cu sfiala, o dorinta aproape de neatins. Eu iti multumesc pentru generozitate si efortul imens de a o edita... Sper sa aiba succesul pe care il merita si il meriti.
Mi-e rusine sa te contrazic si sa-ti spun ca in filmul vazut impreuna m-am recunoscut mai degraba in personajul cinic si blazat, in tipul gen "doctor love", care le stia pe toate cand era vorba de altii si-si doza minutios trairile si implicarile in povestile proprii. Sunt foarte priceputa sa analizez si sa judec cu luciditate pornirile altora, in timp ce-n mine fierb dorinte si se zvarcolesc asteptari pe care nu stiu sa le scot la suprafata fara sa mi se para ca sunt slaba, ridicola, fara teama de a fi lovita cu pietre... Si stiu ca n-am curaj (decat in scris!) sa arat ca iubesc nebuneste, si am pierdut multe trenuri, dar mai stiu ca, la fel ca baiatului din film, mi se va arata si mie, intr-o zi, un suflet de care nu-mi va mai fi teama sa ma ascund sub cinism si o aparenta blazare.
Si da, ai dreptate cu sondajul, pacat ca e prea tarziu sa mai adaug raspunsul tau, softul nu-mi da voie. Dar toti stim ca e asa cum spui tu, indiferent ce am vota, pentru amuzament. Absolut toti.

Zuzu spunea...

Felicitari!!!

Si Hristos a Inviat!
Sarbatori Fericite!!!

Anonim spunea...

Alina ,prietena mea draga...uite ca a venit timpul ca sa-ti pun un comment pe blog.In primul rand, felicitari pt carte! Coperta este foarte frumoasa , iar continutul sunt sigura ca e foarte interesant; sunt tare nerabdatoare sa citesc.Stiu ca ai muncit din suflet si cu dragoste la aceasta carte iar rezultatul este pe masura!
Stai asa! Vreau s-o felicit si pe Alice, pt ca este ideea ei, pt ca ea a adunat cele mai frumoase iubiri si pt ca fara ea cartea nu ar fi existat.Si de pe acum ma abonez la un dublu autograf!
De multe ori am vrut sa scriu si eu o poveste de iubire pt cartea voastra, dar pt ca nu sunt o buna scriitoare am renuntat. Si nu numai...
Dar cred in marile iubiri, cred in destin, am trait o frumoasa iubire, am renuntat la o mare iubire si m-am resemnat intr-o alta frumoasa si durabila iubire...
Si tu stii cel mai bine...
Va imbratisez si de abia astept sa va revad si sa povestim despre cele mai frumoase iubiri, asa... ca intre fete.
Mona Kh.

Anda spunea...

Ti-am multumit pentru ca...stii si tu ca nu e o carte obisnuita. Precum povestile pe care le aduna si le pastreaza, pentru totdeauna, e o carte cum n-a mai fost alta. Si, dincolo de continut, pot fi simtite la fiecare pagina grija si daruirea cu care a fost cladita. Citesc si eu fiecare poveste de parca ar fi a mea, ma minunez, zambesc sau ma revolt, dar in toate simt dragoste adevarata. Cartea care ne-a schimbat vietile trebuia sa apara. Asa cum spunea Alice, ca sa avem unde sa ne intoarcem, ca sa avem la ce sa speram.

Alina Grozea spunea...

Anda, asa cum zice si Alice, "noi stim"... Asta aduce, deseori, suferinta, dar tot de atatea ori ne ridica deasupra banalului si derizoriului, da sens si contur existentei noastre si ne aduce, printr-un splendid paradox, cu un pas mai aproape de fericire.

Alina Grozea spunea...

Mona, ce bine ca mi-ai scris! Desi vorbim aproape zilnic, despre orice - cred ca tu esti singura persoana din lume cu care pot vorbi despre chiar "orice"! - ma bucur ca un copil de mesajul tau si ma emotioneaza enorm cuvintele tale! Si sa nu te mai aud ca tu nu stii a scrie frumos, a vorbi frumos, a face tot ce faci, frumos! Tu esti, pe de-a-ntregul, un om extraordinar si sunt mandra ca esti prietena mea.
Sigur ca pastrez o carte pentru tine si-ti promit, cu voia ei, desigur, si un autograf de la Alice. Kiss!

Alina Grozea spunea...

Multumim, Anna! Astept impresii dupa ce vei citi cartea :)
Adevarat a inviat!

Amalia spunea...

Draga Alina, vin si eu sa iti multumesc inca o data si aici, ai fost so, so nice cu mine!! M-ai asteptat cand am ajuns, ametita de mine, (ultima fiinta din Romania fara telefon mobil), noaptea in gara. Iar cartea, cartea noastra draga, a meritat miile de kilometri batuti ca sa o imbratisez. Va multumesc inca o data ca exista Tango-ul, ca am pe cine iubi.