luni, 11 mai 2009

Fii tu însuţi! (Sau nu, mai bine nu!)

(Din ciclul isterii de primăvară-vară)

Toate îndemnurile moralizatoare din ziua de azi, toate teoriile motivaţionale adunate între coperţi ieftine, colorate, încep şi se termină, obsesiv, cu acest îndemn periculos ca o bombă cu ceas dacă ne supunem lui, aşa, de-a valma, fără pic de introspecţie.
Nu vreau să fiu greşit înţeleasă, nu pledez pentru o plenară lipsă de autenticitate interioară sau exterioară, nu închin ode ipocriziei ca mod de viaţă – deşi în cele mai multe cazuri ea capătă o aură benefică, se numeşte diplomaţie, ori toleranţă, ori elementar bun simţ -, dar nici să acoperi cu acest slogan simplist şi deseori imbecil lipsa oricărei intenţii de şlefuire sufletească sau comportamentală, absenţa celui mai mic interes faţă de impactul pe care neînsemnata-ţi entitate îl are asupra celor din jur, nu mi se pare tocmai în regulă.
Să spui unui prost «Fii tu însuţi!» are vibraţii aproape pleonastice, de parcă ai fi putut presupune că el face, vezi doamne, vreun efort, cât de mărunt, să fie altfel. Iar exemplul ăsta e inofensiv, căci dacă scormonim în adâncimi mai noroioase ale naturii umane, şi deschidem cutia Pandorei slobozind sfatul pe care-l dau toţi când n-au altceva mai bun şi mai deştept de sfătuit, ne trezim că dăm OK-ul celor mai abjecte manifestări, de la râsul zgomotos în public (aşa e firea ei, veselă, ce să-i faci !) până la porniri erotico-criminale demne de ştirile de la ora 5.
Dacă repeţi fără discernământ, tuturor, «Fii tu însuţi!» înseamnă să presupui, în mod eronat, evident, că exemplarul uman din faţa ta e impecabil construit ca personalitate, însă bietul de el, dintr-o pornire masochistă care nu-i dă pace, nu-şi poate etala desăvârşirea şi-şi pune singur măşti care să-l facă de cacao, scuzaţi expresia. Pentru că ce te faci dacă el însuşiul atât de frenetic şi fără noimă invocat e nesuferit? Sau dacă e agasant, curios, insistent, zgomotos, împiedicat, tipicar, timid, nesimţit, mitoman, împrăştiat, agramat, uituc, prost îmbrăcat,................ ? (Şi lista poate continua, completaţi voi pe linia punctată.)
Dacă e ceva de care m-am convins până la cei treizecişiceva de ani pe care-i voi împlini în iunie (să-mi ziceţi la mulţi ani, că-s deprimată dacă nu-mi fac planul la urări) este că autocenzura este un dar preţios, de care e musai să se facă uz. O educaţie solidă face, singură, jumătate din treabă. Şi te opreşte nu de la a fi curajos, ci de la a fi nesăbuit. Nu de la a fi simpatic, ci de la a fi ridicol. Nu de la a fi sentimental, ci de la a fi frivol. Pune limite acolo unde «însuţiul» tău, dacă ar umbla slobod pe alei, n-ar şti unde să le pună.
Poate mă înşel, şi aş vrea să fiu contrazisa, în acest caz. Să te comporţi cum îţi tună o fi vreo virtute? Dacă da, de ce metoda n-a fost adoptată, să zicem, şi la Curtea Angliei? Secole la rând omenirea a fost închistată în reguli rigide de conduită, maniere elegante propovăduite cu biciul, legi de vieţuire în comun pe care dacă nu le respectai puteai sfârşi lovit cu pietre, alungat, dezmoştenit, sau chiar atârnat în ştreang.
Nici chiar aşa, au ridicat pumnul, a revoltă, răzvrătiţii fiecărei epoci, iar acum gata, lupta lor a fost câştigată, în societatea modernă eu-rile umblă mult prea despuiate, s-a dat liber şi ne putem etala, fără zăgaz, personalităţile agasante, firile nesuferite, lacunele educaţionale, viciile periculoase, apucăturile isterice.
Eu nu vreau să fiu eu însămi, că nu toţi merită să-i supun acestui tratament nedrept. Vreau să vorbesc şi să zâmbesc cu îngăduinţă, deşi eu, de fapt, aş tăcea ca un peşte, sătulă mai mereu de mutrele celor din jur. Şi vreau ca şi ceilalţi să fie amabili cu mine, blânzi cu toanele din momentele în care n-am încotro şi sunt eu însămi. Vreau să mai renunţ la cinismul şi sarcasmul care-mi stau în fire, sa fac mişto mai puţin şi să mă pisicesc mai mult, ca toate femeile de succes (la bărbaţi). Vreau să bravez, când mă simt nesigură, căci altfel aş claca. Vreau să-mi dau peste gură când simt c-o iau razna şi spun tâmpenii, vreau să-mi pun, la primele întâlniri, rochia aia frumoasă pe care altfel n-o îmbrac nici sub tortură şi să-mi aşez pe chip şi pe suflet toate măştile menite să pot cuceri. Vreau să fiu naturală în măsura în care naturaleţea mea nu stânjeneşte, aducându-mi deservicii. Nu suport sinceritatea agresivă, genul «ce e-n guşă şi-n căpuşă» îmi repugnă, mi se pare un ţăţism gratuit, o transparenţă vulgară. Prefer oricând dezinvoltura stilată, marca Lady Di, impertinenţei gitane a Ronei Hartner, de exemplu.
Dacă e să fiu în momentul ăsta eu însămi, mă declar enervată la culme de acel « fii tu însuţi » adresat la grămadă, oricum, oricui, iar eu fac urât la nervi şi mă ajută şi faptul că ştiu nişte înjurături suculente, de Titan. Fără un «dar» plantat imediat după şi urmat obligatoriu de instrucţiuni de folosire cumpătată a propriului «eu», îndemnul e chiar răuvoitor, căci te poate arunca în penibil, te poate transforma în animal de circ în faţa unui auditoriu aparent fascinat, dar care-şi dă coate pe la spate. Pentru ca ceilalţi să te aplaude pentru esenţa ta necosmetizată cred că trebuie să fii, de fapt, un farsor desăvârşit, să dai «publicului» exact ce aşteaptă de la tine, părând că nu-ţi dai seama ce şi cum faci. Să ridici fermecător, din umeri, la câte o critică ranchiunoasă, şi să-ţi spui că nu-i poţi mulţumi pe toţi, dar tu de fapt să fi fericit, prin prezenţa ta atent construită, o confortabilă majoritate. Pentru că un alt sfat cretin, de care mă dezic total în forma lui teribilist-zeflemitoare, e «să nu-ţi pese de gura lumii». Lumea e o scenă şi noi suntem, toţi, actori, zicea, parcă, Shakespeare, cu înţelepciunea sa poetică. Omul e un animal social şi trăieşte şi acţionează numai şi numai pentru a primi recunoaştere din partea semenilor săi. Iar când n-o primeşte, bagă capul în nisip şi zice că n-are nevoie de ea. Dar despre asta, poate, într-o revoltă viitoare...

8 comentarii:

Amalia spunea...

Alina, articolul tau merita citit de mai multe ori (acum incep a treia oara si nu e ultima). A fi tu insuti inseamna pana la urma sa gasesti un echilibru corect, cinstit, intre tu-ul cel mai tu (vocea si valorile din interior) si imaginea proiectata pentru ceilalti (oarecum adaptata la situatie, la teren, la variatele niveluri de intelegere cu care sunt binecuvantati concetatenii). Mi-a placut grozav isteria aceasta de primavara, m-a pus pe ganduri.

Alina Grozea spunea...

Amalia, am scris textul asta chiar ca pe o provocare, mi-as fi dorit un joc de opinii care sa-mi mai raspunda la intrebari, caci eu, desi pare ca dau verdicte, de fapt pun intrebari. Si ai venit tu cu raspunsul pe care il intuiam si mi-l doream sa fie cel corect: solutia este echilibrul, ca in tot ce facem in viata asta. Si-atunci saritii de pe fix de ce sunt, oare, mai interesanti? Of, cum o fi mai bine sa fii? Sa nu-mi spui "fii tu insati" ca mor! :)

Amalia spunea...

doi, trei, si: mai cred ca si echilibrul e de mai multe feluri (atunci mai bine sa le spun echilibre). Extremele ar fi urmatoarele: extrema rea - individul (ca altfel nu pot spune) care crede ca trebuie neaparat sa scuipe (scuzati) tot ce tranteste eul lui, si nu asta ar fi problema ci faptul ca ceea ce tranteste eul lui e, in general, o mizerie. Dar omului nu-i pasa, e fericit. Cred ca tocmai vorbeam de marlani. APoi extrema buna, grozava, sunt oamenii care au activitati interioare puternice, intorc cu lopata gramezi de ganduri, de intrebari de si de si lasa la suprafata ceva fin, grozav, uneori ironic, alteori foarte serios (alteori combinat), e o minune sa fii in preajma lor. Intre ei avem tot felul de echilibre intermediare, interesante in proportii variabile. (Va rog sa ma scuzati daca m-am incurcat in mine insumi). Ah, dar ce m-ai starnit cu acest subiect!

Anne spunea...

AAa ai ajuns la un subiect care ma "seacă" de ani de zile.

Eu am să fiu mai brutală decât sunt în realitate şi am să spun că dacă nu faci pişi pe stradă pentru că aşa îţi vine atunci nici nu înjuri ca un birjar/o birjăreasă ....nu jigneşti pentru că te macină o dorinţă arzătoare de "adevăr" şi nu ştergi pe jos cu oamenii doar pentru că aşa eşti tu.

Uff. Bun postul ăsta. M-am răcorit!

Alina Grozea spunea...

Anne, ma bucur ca am contribuit cu ceva la confortul tau termic! :)))

florentinamurgoci spunea...

Iti multumesc draga mea pt mailul trimis!M-a emotionat f tare faptul ca mi-ai trimis adresa ta de blog pt a comunica mai des.In primul rand vreau sa-ti spun ca am ras cu lacrimi la postarea lui Ionut!Te inteleg perfect,si eu am fost campioana la mersul pe trotineta! Eu sunt paralela rau la jocurile pe calculator,parca vorbea in alta limba Ionut!De dragul fiicei mele care isi face rezidentiatul la Craiova am invatat tainele calculatorului. Plateam prea mult factura la mobil,de vorbit trebuia sa vorbim ca de,aveam lucruri importante de discutat si asa m-am hotarat sa invat sa lucrez pe calculator.Nu sunt experta,dar am bunavointa!
Mi-a placut tare mult ce ai scris,a avut dreptate Amalia,trebuie recitit de mai multe ori,dar concluzia mea este ca nu poti fii tu insati mereu,n-ai cum,sunt circumstante in viata in care trebuie sa te prefaci,sa spui ce-i place interlocutorului sa auda.Bineanteles ca un om destept isi da seama cand din politete ,din bunul simt dat de la mama de acasa spui ce trebuie dar gandesti diferit. Prostii,care sunt multi din pacate,se multumesc cu minciunile lor,cu adevarurile lor.Traim printre ei si ne adaptam,n-avem incotro.Este important sa ne cunoastem valoarea,sa stim,sa simtim oamenii care au ceva in creier,ca altfel suntem pierduti .Oricum este interesanta tema,merita pritocita mai mult!.
Am primit cartile,iti multumesc!

Anca G spunea...

Draga mea Alina draga,

interesanta tema si interesante comentarii dar mai interesant decat orice mi se pare cum sunt eu insumi Gigi Contra (as fi zis Gica, am remarcat cacofonia, m-am abtinut, deci nu-s eu insumi!) si am sa va expun parerea mea, nu pentru ca ar fi importanta ci pentru ca poate fi folosita (eventual) macar ca experienta de viata!
Deci, la intrebarea pe care ti-o pui tu "sa fi tu insuti?" raspunsul este categoric DA! De ce spun asta?!??! Pentru ca aspectele la care faci tu referire tin strict de lipsa de educatie, de prostie crasa, de mitocanie acuta...persoanele acestea, care poseda aceste nefericite tare (nu v-ati fi asteptat sa le numesc "calitati" I hope!)oricum sunt ele insele pentru ca nu au alternativa pe care ti-o da educatia! Eu mereu ii spun Taniei mele ca daca e educata si desteapta poate oricand alege - in cunostinta de cauza - sa fie lipsita de maniere si proasta, pe cand daca este deja acestea 2 din urma nu va putea nicicum deveni primele 2 dintai. Din simplul motiv ca nu va stii cum! Mie imi place sa cred despre mine ca sunt o persoana oarecum desteapta, destul de instruita si eventual si putin educata - bunica mea a facut an outstanding job, ca sa zic asa! Dar uneori, adaptandu-ma pur si simplu cine stie carei conjuncturi nefericite - stiu sa par proasta, neinformata, grobiana (apropo de injuraturile made in Titan, fata poseda unele ravasitoare made in Dristor si are doctorat in Pantelimon ca acolo s-a fost executat liceul!), vulgara de-a dreptul! Eu cred ca trebuie sa fim noi insine acolo unde compromisul ne face sufletul zdrente! Daca tu esti o femeie sensibila si delicata ca un ghiocel (si esti!) nu e bine sa-ti pui masca de Rona Hartner (ca sa te citez)...daca-ti vine a fi ciufuta si nesuferita bine ai face sa fi asa, scutesti oamenii de multe surprize neplacute, ca daca se apuca vreunul sa creada ca esti vreo felina sociala numa' buna de dresat?!?! Eu intotdeauna am mers contra curentului: eram cea mai buna eleva din scoala, jucam barbut cu tiganii din Pantelimon (buni baieti, in fiecare noapte geroasa de iarna ma conduceau la gura de metrou ca sa se asigure ca nu ma ia nimeni "cu japca", era o moda nefericita pe vremea noastra!)...eram cel mai tanar, competent si cinstit casier de la primul meu job, umblam cu niste fuste pana la buric de le clantaneau dintii beneficiarilor cand veneau sa achite marfa; eram persoana cea mai citita, muncita, experimentata din grupa mea de la facultate, dadeam cu toti fii si fiicele "pilosii" de pamant fara teama ca as putea pati ceva....si pot continua cu exemplele dar nu e vorba despre mine aici!
Cand ai masti, multe si diferit aranjat risti extrem sa nu-ti mai recunosti nici chiar tu adevarata fata! Eu sunt eu insumi, traiesc zilnic cu drama asta, pentru ca mi-as dori sa fiu bunaoara Monica Belluci! Sunt doar Anca, Anca G, dar al dracu' de mindra de chestia asta si tare nu m-as schimba cu nimeni (cu exceptia sus mentionata!). Da, sunt ne-educata daca vreau, ciufuta daca trebuie, competenta, rasfatata, am toane, mofturi, vise si injur ca un birjar in trafic! Dar seara cand pun capul pe perna, inainte de a aluneca in somn recunosc in fractiunea aia de secunda profilul fragil al fetitei mamei mele! Si sunt bucuroasa sa fiu insumi...Te pupa Anca mult si se vede cu tine saptamana viitoare chiar daca tre sa dezerteze din viata personala si profesionala pentru asta!

Alina Grozea spunea...

Anca ge, Monica Bellucci e luata, da? Io atat am vrut sa-ti zic! Despre restul, ai dreptate, dar si eu am dreptate, si Amalia are. Nu-i misto cand avem toti dreptate? :)