vineri, 25 februarie 2011

Raţiune sau simţire?


Toate îndemnurile romantice de life coaching sfidează pragmatismul şi te ispitesc să pleci urechea către atotştiutoarea intuiţie, te îmbie să iei deciziile de viaţă cu inima, nu cu mintea cea nesuferită şi cârcotaşă, căci vezi Doamne motoraşul roşietic şi aparent neobosit ştie el ce-i mai bine pentru tine, deţine secretul împlinirilor de moment, dar şi al fericirilor pe termen lung.

Înţelepciunea cumpătării bazate pe valori palpabile ori pe statistica sorţilor realiste de izbândă e aruncată la coş de clişeul prin care ni s-a băgat în cap că o alba-neagra sentimentală e de preferat argumentelor rigide, concrete. Să fii calculat, cu picioarele pe pământ şi cu capul bine înfipt între umeri este astăzi un defect. Azi, dacă nu pluteşti pe norişori, dacă nu levitezi de sentimentalism (uneori foarte ieftin), dacă nu te crezi mai poet decât Nichita şi nu contracarezi elocinţa unei opinii cu vreun catren dulceag, scris de tine, sau mai bine de alţii, eşti luat drept un om obtuz, un gibon care nu e-n stare să descifreze adevăratele înţelesuri ale vieţii. Azi inima e la putere şi cu bătăile ei frumos ritmate trebuie să te împăunezi în stânga şi-n dreapta, dă bine să te-arăţi lumii gingaş, sensibil, fragil, emoţionat. Chiar dacă nu eşti.

Aplecată din născare spre introspecţie, cu o vocaţie a tristeţii cu şi fără motiv, am îmbrăţişat bucuroasă trendul, şi nu doar în aparenţă, de amorul artei, ci din convingere, până la sânge. M-am lăsat mai mereu ghidată de repere sufleteşti, am crezut orbeşte în iubire şi-n legendara ei putere de-a dărâma munţi.

Dar inima mea nu ţine cu mine, vorba cântecului... Şi de câte ori am ales cu inima, am ales prost, păgubos, în detrimentul confortului meu sufletesc. Nici în chestiunile mai prozaice flerul nu prea mă ajută: dacă-mi cumpăr pantofi roşii, acasă îmi dau seama că i-aş fi vrut verzi, între două petreceri de sâmbătă seara nimeresc la cea mai plictisitoare, între autobuz şi tramvai îl aştept mereu pe cel care nu vine, plec la ştrand când începe ploaia şi stau închisă-n casă când soarele domneşte, nestingherit, sus pe cer.

Se spune că atunci când te confrunţi cu o dilemă – adică mai tot timpul – e bine să scoţi o foaie de hârtie şi-un creion, şi să încropeşti un tabel cu două coloane. În prima coloană înşiri argumentele pro unei decizii, iar în coloana a doua, pe cele contra. Şi unde aduni mai multe rânduri înnegrite, acolo sălăşluieşte adevărul tău, într-acolo trebuie să te îndrepţi, acea decizie va fi cea fericită.

Am mâzgălit, de-a lungul timpul, urmând această simplă – şi logică – regulă, tone de hârtii, le-am umplut de tabele şi tabelaşe conştiincios completate şi am sfârşit, aproape de fiecare dată, alegând coloana cea mai golaşă, în care trona câte-un gând ce nu-mi dădea pace, a cărui dulce apăsare nu mă putea face să să-l ignor. Iar inima mea îl alegea pe acela, o durea-n atrii şi ventricule de toate argumentele logice înşirate în coloana raţiunii. Iar apoi ajungea s-o doară de-adevăratelea, fiecare celulă, că uite aşa am ajuns să fac EKG-uri la 30 de ani, să plâng după idioţi, să urmez orbeşte lupi frumos îmbrăcaţi în blană de oaie, să-mi falimentez sufletul şi contul construind castele de nisip, să fiu alungată de oameni pe care i-am iubit necondiţionat, să aleg dintre două joburi pe cel mai fără de viitor. Simţiri neprietenoase cu mine m-au îndemnat s-o rup la fugă în situaţii când înţelept ar fi fost să mai rămân şi tot ele m-au făcut să rămân pe loc, tâmpă, îndrăgostită, iertătoare, răbdătoare, când toate mecanismele raţiunii beculeau insistent a pericol şi-mi zbierau să mă car dracului de-acolo.

Însă pe cât de inaptă e intuiţia mea în a mă ghida spre drumul mai lin, pe atât e de abilă în a-mi dezvălui, ca la şah, cel puţin două trei mişcări viitoare din vieţile celorlalţi. Am prevăzut de-a lungul timpului, la milimetru şi la secundă, începuturi şi sfârşituri de iubiri, căsătorii şi divorţuri, angajări şi concedieri, măriri şi căderi ale celor din jurul meu. Când nicio adiere nu prevestea furtună în viaţa cuiva, eu am fost în stare să văd norii negri de la orizont. Iar când vreun prieten mi-a mărturisit că e la pământ, că nu mai vede rezolvarea vreunui aspect viciat din viaţa sa, eu i-am întrezărit viitorul cu soare şi i-am spus să nu mai plângă, că totul va fi bine. Şi a fost.

Oare toţi deţinem arta de a ne servi cu folos de intuiţie, de inexplicabilele prime impulsuri sufleteşti, sau şi ăsta e un talent, rezervat celor aleşi? La cantitatea imensă de (auto)amăgire pe care o văd în jurul meu, înclin să cred în ultima variantă. Şi, totuşi, aruncarea în valuri fără frică de eşec sau de înec ne umanizează, ne înalţă spiritual, credinţa nesupusă evidenţelor matematice şi ştiinţifice e doar baza cam tuturor pornirilor religioase...

Dar totuşi până unde să mergi cu dorul şi cu flerul, şi de la ce punct încolo să spui gata, stop, trebuie să gândesc cu toţi neuronii, să analizez la rece situaţia, să deschid larg ochii împăienjeniţi de poezie şi să iau decizia corectă pentru viaţa mea? Cred că de la punctul în care conştientizezi , amar, că împăratul e gol, că adevărul tău nu e şi adevărul celorlalţi, că fericirea ta e sigur în cu totul altă parte.

18 comentarii:

Diana spunea...

Nu-mi folosesc ratiunea aproape deloc, uneori ajung sa cred ca-mi lipseste cu desavarsire. Cu toate astea... cand am urmat glasul inimii, am atins mereu fericirea. Pentru cateva luni, pentru o zi, pentru un minut...
Superb articol, ca de obicei. :-)

Anonim spunea...

Cred ca toti la un moment dat ne urmam glasul inimii. Exista, ce-i drept, persoane carora desi inima le dicteaza ceva, ele aleg altceva, sigur gandindu-se la viitor.
Am gandit cu inima cand am plecat peste mari si tari urmandu-mi jumatatea, renuntand la mama, la prieteni, la facultate, la un trai bun. Daca as da timpul inapoi, SIGUR, as alege altfel, as pune conditii. Pentru ca mult timp mi-a fost greu(dar nu am vrut sa recunosc) si poate imi mai e putin, dar...daca as alege sa-mi fie mie bine, ar suferi altii...si tot asa. Ma invart intr-un cerc vicios. Si totusi...nu regret! Doar ca, mai mereu mi-e dor de acasa si de cei dragi(in special de tine!)...
Mona

Marilena spunea...

Ma pricep la oameni, de speriat, parol! Sunt inteleapta, pacifista, as fi fost buna de psihoterapeut, judecator de pace sau, mai nou aparuta meserie de pe piata, "mediator"...
Cand vine vorba despre mine, sunt impulsiva, absurda, masochista, nesabuita, fac si spun lucruri inimaginabil de stupide, dupa care ma simt ca ultimul om... Asta e blestemul vietii mele, Alina, sa mi se ceara sfatul, sa fiu consultata in probleme pe care eu, in ceea ce ma priveste, le-am tratat la modul cel mai tamp cu putinta si nu le-am rezolvat niciodata pana la capat. In timp ce altora le dau fara gres si fara ezitare solutia corecta.
:(

Lotusul spunea...

In toata povestea asta, secretul este in acceptarea faptului ca oamenii sunt cum sunt. Si daca, dupa o lovitura reusim sa ne ridicam si sa mergem inainte, fara a deveni prea aspri, e mare lucru.
Legat de intuitie..
La un moment dat, i-am spus sotului meu, in devenire fost: tu acum minti!
Si m-a privit in ochii, a zambit si a zis ca exagerez, ca e doar o anxietatea de-a mea, din gama celor multe. M-am ales in plus si cu numele de alint de "anxi".
Acum, nu de mult, la sfarsitul lui octombrie, cand a venit sa-si ia lucrurile, i-am spus din nou: ai mintit !
De data asta nu a mai zambit.
Si eu am inteles ca oamenii, au libertatea de a alege : pot spune adevarul sau pot minti.
Asa cum si eu am libertatea de a-mi asculta sau nu, intuitia.
:)

OFZ spunea...

Cred ca e adevarat ca pentru unii oameni intuitia functioneaza mai bine focalizata pe gradina altora. Sincer, nu am socotit cate decizii am luat rational si cate pe baza de intuitie, dar cred ca am regrete in ambele categorii. Asa cum intre niste pantofi albastri, de piele intoarsa,frumosi foc si o pereche urata de cizme utile aleg de regula pantofii (desi afara ninge), speranta de mai bine ma convinge sa aleg ce-mi face mai dragut cu ochiul (pe orice criterii ar fi).
Stiu ca atunci cand se vede marea prin corabie ne luam de cel care a luat decizia detonarii ghiulelei, dar poate e decizia corecta in ciuda disconfortului de moment.

Sirena spunea...

«Oare toti detinem arta de a ne servi cu folos de intuitie?»
Detinem, draga sirena, ceea ce ne lipseste, insa, mai mereu, este Curajul de a actiona si de a da crezare «sclipirilor» de intuitie, care ne sopteste in aduncul sufletului cam care ar fi deznodamantul si nemuritoarea Speranta, care, in aceste situatii, ne face o defavoare, incurajand sa credem ca totul se va aseza si va fi bine…

Alina Grozea spunea...

Imi cer mii de scuze, comentariile intra intai la moderare (paranoia functioneaza impecabil in cazul meu :)
Dar primesc semnal pe mail, si cum prind un calculator, cum moderez!
Sunt plecata in week-endul asta, sa-mi aerisesc creierii, insa vin si va raspund tuturor si va moderez de nu va vedeti! :)
Va pup si va multumesc!

amalia spunea...

Mona, mi-a placut asta cu "as pune conditii". Tu cat de departe de casa esti?

anna spunea...

Draga Alina, ma bucur ca te regasesc in casuta asta roz, tare frumusica.
Mult succes, te admir in continuare,
anna

Alina Grozea spunea...

Diana, ai avut mare noroc! Si eu am atins fericiri de neimaginat ascultandu-mi inima, dar si tristeti care m-au imbolnavit de moarte. Oare merita?

Mona, stiu mai bine decat oricine povestea ta, si cat de curajoasa esti!

Marilena, cand vine vorba de altii, mi se zice Mama Omida. Cand ma gandesc la viata mea, sunt insa si oarba, si surda. Muta nu, desi ar fi de preferat uneori...

Lotusule, esti profunda si inteleapta si senina. Cand ma fac mare, vreau sa ma fac lotus. :)

OFZ, cu asta ma consolez si eu, ca cineva acolo sus poate nu face chiar misto de mine, si cand totul imi pare negru si urat, e ca un vaccin care doare, dar vindeca. Inca mai astept confirmari ca asa e.

Sirena, ai dreptate, Speranta cu S mare, cum frumos spui tu, ne poate fi uneori cel mai aprig dusman. Tu stii...

Amalia, Mona traieste in Israel si e prietena mea cea mai buna!

Anna, bine ai venit, bine m-ai gasit... Si multumesc ca ramai.

Anonim spunea...

Draga Alina,
In toate alegerile mele, mi-am urmat inima..nu stiu daca ma pot mandri cu acest lucru:) Cert este ca uneori am fost rasplatita cu foarte multa fericire pentru decizia mea..insa alteori am regretat nespus - tot inima care a ales mi-a si fost franta:( Chiar saptamana trecuta, s-a intamplat ceva si..de data asta, mi-am urmat ratiunea care m-a avertizat ca daca aleg altfel o sa curga iar rauri de lacrimi, pentru cateva clipe de fericire.. Asa ca am stat pe ganduri si mi-am zis: de data asta nu! :) Chiar si acum, analizand lucrurile la rece, ma intreb -oare am procedat bine?!? Eu sper ca da..dar, oare cine stie cu adevarat cand este bine sa iti urmezi inima sau ratiunea..

Unknown spunea...

Alina,
Ia spune-mi... ai reusit? Parca ziceai ceva ca vrei "sa-mi aerisesc creieri"...
Cum a fost? ... si ai promis ceva... "va moderez de nu va vedeti! :-)" Hai sa te vad!

Alina Grozea spunea...

Leo, am reusit, da! :)
Chiar am reusit un pic cam mult, tinand cont ca am iesit la plimbare la -12 grade C!
In rest, sufleteste mi-a fost cald si bine week-endul asta, aproape ca uitasem cat de buni pot fi prietenii buni!

Alina Grozea spunea...

@Pentru Anonimul de mai sus: asa e, numai timpul poate sa confirme - sau nu! - daca alegem intelept intre minte si inima.
Daca tu ai previzionat insa raurile de lacrimi, cred ca ai ales corect, pana la urma.
Multumesc mult pentru mesaj, insa dragii mei anonimi, va rog eu mult sa va semnati in coada frumoaselor voastre comentarii, macar cu un nickname, ceva, sa stiu si eu cum sa va deosebesc si cum sa va strig. :)

dana spunea...

Frumos articol scris de un om frumos. Si pentru ca nu sunt rationala, am plins de prea multa simtire, citindu-l.
Ratiunea este intr-un loc secret din creier, pe care nu l-am aflat.

Marilu spunea...

@ Alina - promit sa ma semnez de acum inainte la fiecare postare pe blogul tau.. ieri am fost foarte grabita si dornica sa scriu acele cateva randuri incat am ales sa devin" anonima"..

P.S.: Marilu:)

Alina Grozea spunea...

Dana, multumesc pentru vizita si pentru lacrimi. Dar nu trebuia sa plangi, hai sa nu mai plangem...

Marilu, asa te vreau, semnata! :)

camellia spunea...

Alina, te-am gasit si eu cum au facut-o si celelalte fete care te-au citit si te-au apreciat dincolo.
Ai scris foarte frumos in ultima vreme, te-ai intrecut pe tine, inteleg ca tot ajuta la ceva schimbarile astea.
''Te voi citi mereu''