marți, 1 martie 2011

Bârfe de Oscar 2011 - defilarea pe covorul roşu

Au trecut şi Oscarurile de anul ăsta, şi m-am bucurat să ia caimacul premiilor importante preferatul meu din competiţie, The King’s Speech. De mult nu m-a mai emoţionat într-atât un film - o poveste curată, o abordare plină de naturaleţe a subiectului, un joc impecabil al actorilor, şi principali, şi secundari, o peliculă fără sofisticării inutile.

Dar nici prin gând nu-mi trece să vorbesc acum despre plusurile şi mai ales minusurile cinematografiei americane din ultimii ani, ci o să-ncing o scurtă bârfă despre sclipicioasa etapă premergătoare show-ului, despre celebra defilare, la ţol festiv, pe covorul lat, lung şi roşu, derulat an de an până la intrarea în Teatrul Kodak.

Impresiile pe care le voi etala mai jos nu-s inspirate din opinia niciunui stilist sau hairstilist celebru de pe la noi sau de pe-acolo, n-am apucat să gugălesc după răutăţi mai avizate decât ale mele, ci mi le asum în totalitate, în urma vizionării fotografiilor recent publicate pe IMDB.

Cel mai neplăcut ochiului mi s-a arătat contrastul dintre apariţiile care mizează (cam prea tenace) pe naturaleţe, ca să nu zic neglijenţă, şi figurile ca de ceară, înţepenite de la atâta botox şi fixativ. Între stilul smuls şi stilul prea bibilit s-au perindat pe covorul roşu vestimentaţii cam fără sare şi piper, coafuri bătrânicioase, rădăcini nevopsite, culori deseori terne, forme lipsite de prestanţa tinerilor ani Hollywoodieni. Nu m-a lăsat nicio apariţie fără suflare, n-am salvat în My Documents modelul niciunei rochii, Gala premiilor Oscar pare să-şi piardă an după an, vestimentar vorbind, din strălucire, din aerul decadent care-i dădea altă dată atâta savoare.

E acum la mare modă tâmpita strategie de PR prin care ni se arată că actriţele de top sunt nişte femei, vezi Doamne, obişnuite, care nasc (sau adoptă) pui vii şi-i hrănesc cu lapte de la supermarketul din colţ, care se-mbracă toată ziua bună ziua în blugi, ca şi noi, femeile de rând. Ei, bine, şi-atunci, tot ca şi noi, ajung să se manifeste cu stângăcie atunci când eticheta le obligă să se împopoţoneze în rochii de gală.

Mi-e dor, deşi nu i-am trăit, de anii în care starurile nu abdicau de la lux şi eleganţă în orice moment, cât de banal, al vieţii lor, când bărbaţii celebri păreau că s-au născut în frac, iar divele parcă pluteau în rochiile lor ample, corsetate, crinolinate. Trendul prezentării în mulţime drept girl next door le-a văduvit pe actualele staruri feminine de exerciţiul constant al eleganţei impecabile, Hollywood-ul anilor 2000 şi-a pierdut aproape de tot rolul aspiraţional într-ale perfecţiunii proptite-n patru ace. Vedetele de azi au milioane de dolari şi în cont, şi pe ele, dar multe arată de doi lei, se târâie ziua în tricouri de bumbac şi-n şlapi, cu toată strofocarea celor mai mari, mai tari şi mai scumpi designeri ai lumii.

Iar când dorinţa de a părea cu 20 de ani mai tânără se combină cu putinţa de a plăti facturi enorme în acest ispititor scop, pe fondul unui discernământ precar, rezultatul se arată a fi dezastruos: mutre deformate de liftinguri, frunţi inerte, zâmbete cu iz de hemipareză, contrast hilar între mâinile posmăgite, gâtul încreţit, braţele flasce (căci mai toate divele se ocupă de anii de pe chip, dar uită de ăia –aceiaşi! - de pe trup) şi obrazul ca o petală de trandafir.

Dar, ca să nu mai lungesc vorba, iată cum arată lista mea de "aşa da"-uri şi "aşa nu"-uri, însoţită de câteva capturi de pe covorul roşu:

Sandra Bullock - a zăbovit exagerat de mult şi la coafor, şi la croitor, şi la clinica de chirurgie estetică. Zici că-i împăiată - părul e prea negru, obrazul prea întins, rujul prea roşu, rochia prea ţeapănă. Imaginea de Barbie între două vârste o face să pară distantă şi înţepată, deşi altfel mi-e dragă foc, vă jur.


Nicole Kidman – de câţiva ani încoace, are zâmbetul desfigurat de colagenul introdus în buze, boticul ei odinioară simpatic, de vulpiţă, i s-a transformat nefericit în ventuze à la Pamela Anderson. Cine le-o minţi pe femeile astea că pari mai tânără şi mai senzuală dacă arăţi de parcă-ai avea herpes?


Sharon Stone – Drept să spun, n-am apucat să-i caut cu acul defectele de carcasă, căci mi s-a părut de nerecunoscut, m-au izbit tristeţea ei adâncă şi privirea obosită, bătrână, blazată. Eram obişnuită ca pozarii s-o surprindă mereu cu gura până la urechi, sexi şi ghiduşă, era sufletul defilărilor pe covorul roşu. Problemele personale şi sănătatea precară i-au ruinat însă fostului sex-simbol mina glamour, veselă, încrezătoare. Păcat...

Helena Bonham Carter – Mă uimeşte aprig cum o actriţă cu un joc sofisticat, serios, plin de nuanţe, poate adopta cu nonşalanţă imaginea asta smucită, de fostă divă atinsă de Alzheimer. E încă tânără, e încă frumoasă, e un om profund şi deştept, din câte am citit şi din câte îmi pot da seama, şi totuşi apare la Oscaruri semănând leit cu o nebună de la mine din cartier, care vorbeşte singură şi iese pe stradă tapată, zulufată, îmbrăcată caraghios şi machiată ca la circ.
Penélope Cruz – O ador, însă de data asta mi-a părut urâţică, înfăşurată într-o rochie prea strânsă pe trupul ale cărui forme încă se resimt după naştere, la braţ cu un Javier Bardem cam bucălat pentru gustul meu. La Oscarurile din 2011 cuplul momentului pare să-şi fi lăsat acasă, cu bona, şi copilul, dar şi legendarul sex-appeal. Câştigători la acest capitol sunt Matthew McConaughey şi frumuseţea brună care-l însoţeşte. Habar n-am cine e – însă dă clasă, ca look, multor starlete cu pretenţii.


Annette Bening – Nu înţeleg nici să mă tai de ce a trântit cercei verzi la rochia albastră, cu mărgele şi pietre albe. Repet uimirea şi în cazul lui Reese Witherspoon, care a asortat smaralde vintage la rochie negru cu alb şi coafură gen anii ’60. În plus, doamnei Bening nu i-ar prinde deloc rău nişte hialuronic şi un lifting fin, căci dumneaei a căzut în extrema cealaltă, de când l-a domesticit pe craiul Warren Beatty pare că ignoră total intervenţiile de înfrumuseţare şi întinerire care pentru mult mai junele Nicole Kidman ori Sandra Bullock au devenit, după cum se observă, adevărate obsesii.
Scarlett Johansson – Pleoape cărămizii, buze roz-purcel, cerceluşi cu bumbi, păr tuns cu ciobul. Rochiţică din dantelă zdrenţuită prin unele părţi, transparentă prin altele, cu vedere la un sutien cred că negru. Parcă s-a-mbracat, machiat şi coafat pe întuneric, pentru uriaşul eveniment, aştept să văd ce decretează şi fashion-bârfitorii de profesie, însă din punctul meu de vedere fata asta a fost culmea dezastrului stilistic pe Red Carpet-ul de Oscar 2011.



Mi-au plăcut, dar fără să mă omor după ele, următoarele dudui:


Cate Blanchett – am mari rezerve în privinţa rochiei, în rest o găsesc caldă, diafană, rafinată, o apariţie de mare clasă.


Halle Berry – mereu proaspătă şi sexi, o veşnică adolescentă. Probabil o ajută şi genele, căci în fiecare an arată absolut la fel (de bine).


Hellen Mirren – A înaintat prin vârste frumos şi cu eleganţă, e printre puţinele actriţe ce nu se sfiesc să afişeze un aer aristocratic, rasat, de femeie pe care e greu s-o atingi, dar atât de uşor s-o admiri.


Gweneth Parltrow – nu experimentează, nu riscă, nu-şi pune pene-n cap, ştie ce-i vine bine şi aplică mai mereu formula câştigătoare: păr lins, linii fluide, machiaj natural. Zicala “less is more” se potriveşte de minune în cazul ei.


Natalie Portman – Gravidă şi splendidă, un chip diafan, fără cusur, o ţinută veselă şi dulce. Un Oscar pentru interpretare, de la ei, şi unul pentru o desăvârşită naturaleţe, de la mine.


PS: Toate pozele, la o rezoluţie mai prietenoasă, le puteţi găsi pe imdb.com

19 comentarii:

Andreea Voicu spunea...

Draga Alina si mie mi se pare ca de la an la an totul devine asa obisnuit sa zic. Adica da, sunt si rochii frumoase dar nimic care sa ma uimeasca sa pot zice cu mana pe inima, vreau rochie ca aia! Oscarurile nu sunt singura ocazie care se clatina tot mai mult de pe podiumul evenimentelor. Eu urmaresc si premiile muzicale nu atat de respectate precum Grammy, cum ar fi MTV awards de orice fel si chip si pot spune ca si acolo la fel atat tinutele cat si evenimentul in sine nu mai e ce era o data cand stateam pana noaptea tarziu sa vad cine ce a facut si cum a venit imbracat.

Anda spunea...

Bun, cand am ajuns la Scarlet am pus bucuroasa mana pe tastatura: cu ciobul, cu ciobul, de acord! De acord si cu machiajul! In sfarsit cineva care gandeste ca mine, nu am inteles deloc de ce fatuca asta a fost atat de laudata. Singurul lucru care imi place e culoarea (doar culoarea!) rochiei.
In rest, aproape in fiecare an votez cu Gwyneth si Cate, nu m-au dezamagit!

Lotusul spunea...

Doamne, nici n-am recunoscut-o pe Sharon Stone. Parca nu e ea...
Dar imi place Natalie Portman, are un fel de vino incoa :)

dana spunea...

Draga Alina ce bine descrii aceste staruri.
E-adevarat ca tinutele dumnealor lasa de dorit. Dar ai ales actrite talentate (mai putin Sharon Stone-dupa umila mea parere) cred ca in primul rind asta conteaza, nu?
Eu urmaresc citeodata Cezar-ul Oscar-ul francez. Ei, acolo este vorba de rafinament.

OFZ spunea...

Nu ma uit la Oscaruri, doar citesc barfele de dupa :) Si, evident, comentez tinute.

De placut mi-au placut Helena Bonham Carter, Gwyneth si frumusetea bruna. Din motive complet diferite: unele clasice, unele sigure si unele nebune. Mie imi place nebunia Helenei, atat de constrastanta si de altfel. In plus, are o figura neobisnuita si inteligenta si un pic diabolica, asa ca nu ma mira peste masura extravaganta ei.

Pe Sharon Stone nici eu n-am recunoscut-o. Aproape ca nici pe Nicole Kidman. Ori ma uit eu rar la filme, ori fetele astea apar cam rar si doar pe covoare.

Alina Grozea spunea...

Andreea, inainte ma uitam si eu MTV Music Awards, dar am imbatranit! :)

Anda, asa e, cred ca Scarlett nu si-a platit stilistii in ultimul timp si au complotat impotriva ei! :) Intre timp, am accesat cateva site-uri de fashion police si n-am fost singura rautacioasa in ceea ce o priveste...

Lotusule, Sharon e de nerecunoscut! Dar Natalie e frumoasa, frumoasa, frumoasa...

Dana, numai oamenii talentati merita barfiti pentru toalele lor. Celorlalti suntem prea ocupati sa le barfim lipsa de valoare si nu ne mai ramane timp pentru prostii! :)
Te-as contrazice un pic in privinta lui Sharon Stone. Eu cred ca e o actrita buna, dar n-a stiut sa se puna in valoare. Sa nu uitam totusi rolul din Casino, pentru care a fost nominalizata la Oscar, in 1996. Are talent, dar cred ca avut impresari prosti.

OFZ, eu o admir tare mult pe Helena Bonham Carter, e un artist extrem de rafinat si subtil, si cred ca o imagine pe masura i s-ar fi potrivit si in viata reala...
Cat despre Nicole Kidman, e foarte activa, chiar la Oscarurile astea fost nominalizata pentru rolul principal din Rabbit Hole, un film tulburator, despre o mama (Kidman) care-si pierde copilul intr-un accident de masina si e nevoita sa invete sa traiasca in urma acestei tragedii...

Anonim spunea...

Bine (ca) te-am gasit, Alina, - dupa indelungi scanari ale comentariilor de pe blogurile Tango.
Fara nici o legatura cu postul tau de acum, da-mi voie sa-mi exprim o nedumerire : pentru mine e o mare nebuloasa cum Alice, cea care propovaduieste si intruchipeaza calitati care inobileaza sufletul ca bunatatea, generozitatea si dreptatea, ii zvarle din caruta ca pe un cotor de mar pe cei care nu-i mai sunt de folos.Sigur ca poti sa angajezi/concediezi oameni dupa criteriile stabilite si numai de tine cand este patron/sef.Dar, dat fiind ca Tangoul se vrea ceva mai mult decat o fituica lucioasa, adica ceva dichisit cu suflet si simtiri, ma asteptam ca rupturile sa se faca cu eleganta, cu loc de "buna ziua!".Nu neaparat cu explicatii, dar cum si condamnatului la moarte i se permite dreptul la ultimul cuvant, era corect ca si cei care paraseau blogul sa spuna cateva cuvinte de ramas bun.Si spun asta nu atat pentru tine Alina, care ai iesit destul de sifonata din toata tarasenia(sincer,imi pare rau! Eu stiu mai bine decat oricine poate, pe propria mea piele am experimentat asta, ca lucrurile nu sunt ce par a fi) ci in primul rand din respect pentru cititoarele blogului Tango.Intr-un fel sau altul m-am lipit si eu de "famila" Tango, si cu toate ca frunzaream toate blogurile, aveam si eu preferintele mele.Pana intr-o zi cand dispare fara un cuvintel, Nouria.Mai trece o vreme si dispare Alina...Ma intreb cine urmeaza sa fie bagat sub pres.

ps. Ma bucur ca te-am regasit. Si da, ai ghicit, te numarai printre preferatele mele.Savuram posturile tale chiar daca nu comentam.M-ai cucerit definitiv pe vremea cand ma zvarcoleam intre indoieli si-o dragoste mare cu "Scrisoare de dragoste si de adio". Iti mai aduci aminte?
layla

Alina Grozea spunea...

Layla, iti citesc nedumeririle si intrebarile si incuviintez. Atat.

Cat despre textul de care amintesti, pot sa-ti spun ca el a reprezentat debutul meu la revista, deci e o amintire frumoasa, dar si dureroasa. Dincolo de asta, ma onoreaza ca-ti place, ca ma placi, ca ma citesti.
Multumesc tare mult.

Anonim spunea...

Am stirbit verbul "a innobila". Poti sa faci tu minuni sau sa-i fac o programare la stomatolog? :)
layla

Unknown spunea...

Alina,
îţi spune ceva Pescăruşul Jonathan LIVINGSTONE?

Alina Grozea spunea...

Leo, stiu ca e o carte, dar n-am citit-o. Mi-o recomanzi? :)

Unknown spunea...

Alina,
Să înţeleg că nu ai intrat încă la mine, nu ai accesat link-ul şi încă nu ai citit-o? Eh, întreb şi eu... cum să recomand...!?!

Alina Grozea spunea...

Leo, cand intru la tine prefer sa-ti admir fotografiile, sunt foarte frumoase. :) In rest, mie-mi place Cioran. Si nu-l sufar pe Coelho. Si sunt fan House MD! If u know what I mean...

Unknown spunea...

Alina,
am înţeles. Îţi recomand! Dai click pe adulţii de la Pescăruşul Jonathan şi se deschide la prima pagină. Să-mi spui tu dacă a meritat sau nu... şi dacă mă pricep la recomandări...
Mă bucur că îţi plac fotografiile, mulţumesc!

Victoria West spunea...

Cel mai mult mi-a placut Natalie Portman, le-a dat clasa multor altor vedete. Nu mi-a placut coafura lui Gwyneth Paltrow, prea casual pentru un asemena eveniment. Pe Nicole Kidman aproape ca n-am recunoscut-o. Splendoarea din Moulin Rouge acum e total schimbata (nu in bine), si nu e vorba de varsta, sau ca au trecut 10 ani de la filmul mai sus amintit; iar botoxul i se observa de la o mila.

Alina Grozea spunea...

Leo, o sa citesc, iti promit, desi, in mare, stiu cam despre ce este vorba, iar tipul asta de discurs motivational nu prea e genul meu, care-s oarecum mai cinica. :) Dar ma tratez!

Alina Grozea spunea...

Victoria, nici eu nu inteleg de ce unele mari frumuseti vor cu tot dinadinsul sa se urateasca. Insa mai mult ca sigur presiunea unei imagini perfecte este atat de apasatoare la Hollywood, incat poti s-o iei razna, in incercarea de a parea mai tanara. O luam noi razna aici, la Bucuresti, d-apai ele, acolo...

Anonim spunea...

Cred ca la un moment dat o sa se vorbeasca despre Oscar cum se vorbeste acum la noi despre festivalul de la Mamaia!

Alina Grozea spunea...

Anonimule, eu mi-as dori sa ajunga se se vorbeasca despre festivalul de la Mamaia cum se vorbeste acum de Oscar! :)