vineri, 11 martie 2011

Casa mea, sufletul meu, oamenii mei


Nu demult o damă opina, într-o emisiune televizată, cum că apucătura tipic românească de-a ridica locuinţe pe pământ (sau de-a cumpăra la etaj) dovedeşte un primitivism al civilizaţiei noastre balcanice, în comparaţie cu spiritul liber şi flexibil al americanului de rând, bunăoară, care pleacă văzând cu ochii, când abia i-a mijit mustaţa, se adăposteşte plătind chirii, pe unde ajunge din dor de pribegie sau din căutare de job, şi nu dă prea mulţi dolari pe ideea de a avea o casă a lui ori un petec de pământ pe care să-l poată lăsa urmaşilor. Azi aici, mâine în alt oraş, o infinitate de posibilităţi, o deschidere către lume, nimic care să te ţină legat de o glie sau de nişte muritori, nicio inerţie care să-ţi apese pe aripi.

Pe mine ideea mă sperie, vă mărturisesc, sunt un om comod şi statornic, mi-e greu să-mi scot din inimă decorul cu care sunt obişnuită şi, chiar dacă îmi place să călătoresc, sunt bolnavă de dor de înapoi încă de dinainte să plec. Sunt primitivă, cum zicea tanti de la televizor.
Mă gândesc că, dacă la 18 ani, ai mei îmi dădeau un şut în partea dorsală şi mă trimiteau în lume, cu o traistă-n băţ, poate-aş fi învăţat să supravieţuiesc mai eficient, poate m-aş fi călit, poate mi-aş fi cenzurat mai puţin propriile-mi porniri agresive şi aş fi suportat mai fără să pun la suflet cuvintele grele, trădările, plecările unora pe care-i voiam lipiţi de mine veşnic. Poate un mod de a trăi nomad, de pe azi pe mâine, în care să nu existe obsesia agoniselilor, a zestrei, a vieţuirii între aceleaşi 4 ziduri – fie ele şi ale tale – ar fi o şansă de a căpăta forţă de supravieţuire şi de a aduna mai puţine şi mai firave dezamăgiri.

Adevărul e că, în lumea în care pentru doi oameni - părinţii mei, sunt cea mai importantă fiinţă de pe planetă, alţii o mie nu dau pe mine nicio ceapă degerată, iar greutatea acestei evidenţe – fireşti, până la urmă – e uneori dificil de suportat.
Deşi sunt singură la părinţi, n-am fost niciodată un copil foarte răsfăţat, cum văd că sunt unii, peste măsură, în ziua de azi, şi tot nu mi-e străin un fapt: cu cât este mai uriaşă şi mai oarbă iubirea celor de acelaşi sânge cu tine, cu atât mai tăioasă poate deveni indiferenţa celor din jur, lejeritatea cu care te pun la curent că pentru ei eşti un om printre cei mulţi, uşor de înlocuit, lesne de aruncat la gunoi dacă interesele lor sufleteşti sau de business nu le mai dictează să te ţină aproape. Obişnuit să ţi se spună mereu, în copilărie, după ce erai mângâiat pe creştet: „tu poţi, tu meriţi”, creşti şi descoperi ca nu eşti decât un exponent al unei imense turme care poate şi merită exact la fel ca tine.

Revenind la rădăcini şi la proprietăţi, pot spune că de când mă ştiu locuiesc în acelaşi apartament, că el e regatul meu, oaza mea de linişte şi sursa mea de energie, că am palpitaţii de câte ori mă gândesc să mă mut (deşi vă trebui, la un moment dat, s-o fac şi pe asta), că oriunde altundeva – şi la un hotel de 5 stele – după un timp mă simt ostenită, sleită de puteri, dornică să mă întorc în cuib.
Aşa am fost crescută, felul ăsta de-a fi îmi alunecă prin vene, şi voi dori întotdeauna să am casa mea. Nu văd şi n-o să văd niciodată rostul de-a locui la infinit cu chirie, când tot cu banii ăia poţi plăti o rată la bancă, pentru un loc care va rămâne al tău şi-al copiilor tăi.

Avuţia familiei mele – atâta câtă e – va fi întotdeauna şi a mea, şi ştiu de pe acum că, dacă va fi să am un copil, ce-i al meu e şi al lui, şi nu voi avea niciodată suflet să-l trimit în lume, cu traista în băţ, “să se-nveţe cu grijile şi cu munca”, în timp ce eu, o hoaşcă pensionară, mă lăfăi cu bani în conturi. Poate greşesc, dar aşa simt, asta cred. Şi mai cred că lecţiile de viaţă, de bună creştere şi de respect faţă de ceea ce capeţi prin munca ta sau a altuia le putem da copiilor noştri când încă sunt mici, pentru a nu fi nevoie să-i trimitem în pribegie, pentru ca, vezi Doamne, “s-o ia de la zero” – vai, cât urăsc această sintagmă!

Deşi, singuri pe lume, goniţi din coconul dragostei noastre necondiţionate, poate ar căpăta simţuri mai ascuţite şi-o intensitate a sentimentelor generoase mai adaptată lumii nedrepte în care trăim, lume în care cei fără casă, fără suflet şi fără oameni de care să le pese nu au, orice s-ar întâmpla, mai nimic de pierdut.

19 comentarii:

D.I. spunea...

Iti dau dreptate, Alina- cu un singur adaos: cel putin aici, in America, poti plati casa in intregime si la un moment dat sa nu-ti mai poti permite (sa zicem) sa-i platesti taxele anuale- si atunci vine frumusel vremea sa ramai fara ea.
Nimic, dupa parerea mea, nu este definitiv sau perfect stabil (in afara de moarte, poate nici aceea)- priveste la ce s-a intamplat astazi in Japonia :(

Unknown spunea...

Alina, sa stii ca nu toti oamenii pleaca pentru ca sunt trimisi sau pentru ca n-au nimic. Asta este un cliseu. Si eu am plecat si nu cu traista in mina-cu ujina si apa.
Aveam o virsta: 24 de ani. Mie nu-mi place cocoloseala, oricit de atasata as fi de parinti. Ii iubesc, dar am vrut sa ma descurc singura. Simplu.
Poate am un defect: sunt si vreau sa ramin independenta.
Si mai sunt si incapatinata..hihihi..sunt balanta.

Cu drag
Dana

dana spunea...

Are dreptate D.M.I. Asta se intimpla si in Romania-de fapt-unde cunosc oameni care si-au facut vila (bineinteles fara credit ca e o rusine sa iei credit, fenomen obisnuit in vest)si acum se gindesc sa o vinda. Trist. Si mai e ceva decit sa fac depresie si sa ma tratez cu prozac sau zoloft-pentru ca si despre asta este vorba cind te-apuci sa-ti construiesti caminul mult visat-poate mai bine beau un vin rosu in universul meu format din 2 camere.

dana spunea...

Eu vad ca am "logoree". Ia sa inventez un cuvint potrivit pentru scris: "scribalee". Merge?
Acuma e putin exagerat sa spui ca a construi o casa e tipic romanesc. Eu pe unde am fost era plin de case.
Alina eu inteleg si faptul ca esti atasat de cei apropiati. Nu stiu, dar nu cred ca detine cineva formula fericirii.

Alina Grozea spunea...

Dana, nu eu am zis ca-i tipic romanesc sa-ti faci casa, tanti de la televizor a zis.:) Si eu am inteles ce a vrut sa sublinieze prin aceasta exagerare voita: simtul proprietatii e foarte dezvoltat la romani si mai putin dezvoltat in alte parti ale lumii. Si nu stiu daca asta e un lucru neaparat rau. Ambele feluri de a privi viata au avantaje si dezavantaje, asta e adevarat.


Gabriela-Dana, m-ai prins, mie-mi place cocoloseala! Si din partea parintilor, si a iubitului (cand il am), si a prietenilor. Si-mi place sa-i cocolosesc si eu pe ei:)
Insa felul asta de a fi nu m-a ferit de singuratate, uneori ma simt foarte singura pe lume, in ciuda dragostei cu care vreau sa ma-nconjor.

DMI, asa e, ce tragedie, cate au de tras oamenii astia din cauza pamantului nervos. Mie mi-e foooarte frica de cutremur!

dana spunea...

Stiu, stiu ca tanti de la televizor a spus asta-ca-i tipic romanesc sa-ti faci casa- eu am scris in graba mare.
Proprietate am si eu. Dar este a mea. Chiar daca stau intr-un bloc.
Numai ca m-as simti OM si fara asta.
Cocoloseala exagerata. Nu stiu "giugiuleala asta cosmica" intoxica. Salutul de zi cu zi: "i love you", ma face sa iau o pauza.
Dragostea nu se masoara in calorii. E greu de dozat. Si totusi...
Stiu ma vei contrazice....De-abia astept....Stiu ca esti sincera...
Imi place sa comunic...Aici stiu ca am cu cine.

Alina Grozea spunea...

dana, uite ca nu te contrazic. Nici eu nu suport teiubescurile dese si spuse aiurea, in loc de multumesc sau la revedere. Sau cele scrise prin comentarii, oamenilor pe care nici nu-i cunosti. Te iubesc-ul e sfant pentru mine. Prin cocoloseala inteleg sa ma simt iubita, nu sa ma "giugiuleasca" cineva, cum spui tu, ca nu-s o fire prea lipicioasa. :)

andreea spunea...

Nu stiu ce sa spun,nu mi-am dorit o proprietate,dar in momentul in care am semnat cu sotul meu ptr "prima casa",m-am simtit iremediabil legata de un loc in care nu m-am acomodat,de unde speram ca vom pleca vreodata.Acum ce sa mai zic..nu pot decat visa ca vreodata vom pleca...Si la fel ca tine sub nici o forma nu imi voi lasa copii sa plece singuri ,pribegi prin lume,eu am suferit mult,am fost singura,nu am avut nici un ajutor.Stiu ca nu voi putea controla asta,dar imi doresc sa nu se chinuie singure.sunt demodata,sunt invechita....dar asta sunt.
Si,apropo,ma bucur ca te-am regasit,te pierdusem si,noroc cu facebook-ul,ca altfel nu stiam de blogul acesta.

Alina Grozea spunea...

andreea, recunosc ca in textul meu n-am cuprins toate posibilitatile, toate contextele in care, de voie sau de nevoie, nu prinzi cheag undeva. Daca ai reusit sa te inhami la o "prima casa", sigur o vei avea si pe a doua, candva, intr-un loc mai pe placul tau, o vinzi pe asta, cedezi creditul... veti gasi voi o solutie. Bafta! Si bine te-am regasit!

Anonim spunea...

Eu ma leg mult de locul in care stau si mi-e tare greu cand ajung prin alte case, abia astept sa ma intorc la mine.
Desi e departe de a fi vreun palat, fiecare centimetru e amprentat cu felul meu de a fi.
..
Mie imi place si cocolosita si giugiulita si rasfatata si, si :)
Dar nah, sa nu vorbim de funie in casa spanzuratului :)

Alina Grozea spunea...

Lotusule, felicitari pentru noua ta casa virtuala, cu doi de LL! :)

Dar nu inteleg de ce ma faci "spanzurat"! :))

Lotusull spunea...

Saru'mana Alina :)
Cum lotusul cu un singur "l" nu mai era disponibil si lotus alb, verde, albastru, lila in cotche nu am putut alege pentru ca culorile depind de starile ce le am, am ramas la lotusull :)
Nah, spanzuratii se recunosc intre ei :)
Noroc ca cica pupatul e ca mersul pe bicicleta, odata ce l-ai invatat n-ai cum sa uiti oricata pauza ai face :)

Alina Grozea spunea...

Lotusulle, ai facut o trecere inteleapta, pe wordpress, ma paste si pe mine ceva, dar nu spui inca nimic, surpriza! :)

Lotusull spunea...

Alina, nu zic la nimenea nimic, pe cuvant de cercetas :)
...
Sunt cu nasul in wordpress doar de cateva zile, dar sincer sunt mult mai incantata decat de blogpsot.
Sa nu mai vorbim ca sunt o tona de teme si te poti juca cu ele pana iti intepeneste mana pe mausulica, le poti pesonaliza si ai o evidenta mai stricta asupra vizitatorilor si a IP-urilor acestora( asta in caz ca te sacaie cineva ).
Momentan n-am gasit nimic de reprosat wordpress-ului.
Ah, cred ca singura chestie care nu-mi place, este ca daca la blogpsot am putut seta astfel incat sa vad in bara laterala ce au mai scris cei pe care-i citesc eu, aici in word n-am reusit sau n-am gasit eu inca, astfel incat imi apare doar numele. Iar ca sa vad tre sa dau click si pagina nu mi se deschide lateral, ci din blogul meu. Iar daca mai postez si un comentariu cuiva, cum fac acuma, tre sa dau la clickuri cam multe pana ajung inapoi pe pagina mea. Oricum mai studiez problema.
Oricum, iti doresc sa ai bafta in tot ceea ce intentionezi sa faci :)

OFZ spunea...

Nu stiu cat de gresit e modul in care am fost crescuti pe langa casa, fuste, parinti. Probabil ca are bubele lui, dar nu-i putem acuza de toate nereusitele noastre doar pentru ca ne-au tinut aproape. Desi uneori, tare ma supar ca eu n-am fost expediata de acasa mai des.

Lotusule, exista o solutie! Click dreapta pe adresa la care vrei sa mergi si alege 'Open Link in New Tab' ;)

Lotusull spunea...

OFZ, multumesc :):)
O sa incerc chiar acum ca deja am ametit sa tot dau clickuri sa vad ce a mai scris lumea :)

vara spunea...

Alina, buna seara! Iti spun dintr-o Timiosara, tare primavarateca, in care caldura de afara este simtita si in propria casa, la care tin foarte mult. Am un instinct de proprietate foarte dezvoltat si am credinta, pe care nimeni nu ar reusi sa mi-o zdruncine, ca cel mai bine este sa avem propria noastra locuinta inainte de orice. Sunt adepta zicalei care spune ca fiecare om in viata lui trebuie sa faca barem un copil, o casa si sa sadeasca barem un pom. Nu agreez viata cu chirie nici ca domiciliu nici in suflet... Inteleg aceasta situatie doar pentru o perioada cat mai scurta in timp. De aceea si eu ma intorc cu placere in caminul meu pe care sigur il va mosteni fiica mea, daca toate vor ramane bune si frumoase pe pamant. :)

Alina Grozea spunea...

Vara, multumesc pentru gandurile frumoase de primavara, din Timisoara! :)
Rezonez 100% cu tine, dar uneori ma gandesc (cum spunea si OFZ, pe care o salut!)ca tare ar fi fost bine ca ai mei sa-mi mai dea cate un sut in popou in tinerete, ca sa nu ma mai doara asa de tare suturile vietii de acum. In rest, toate bune, noi sa fim sanatosi! :)

Lotusulle, te-ai dumirit cu wordpress-ul ala? :)

Lotusull spunea...

Alina, pe zi ce trece ma tot dumiresc cu wordpress-ul; oricum il bate la puncte detasat pe fratele blogspot :)
...
Vara, te salut si aici la Alina. Frumos tare in Timisoara noastra :)