vineri, 20 martie 2009

Violently Happy

Acum vreo două zile am apelat-o pe messenger pe o amică de-a mea cu un trecut apropiat cam tumultuos. Adică o căsnicie recent distrusă (pentru că aşa a vrut el), nişte vise comune destrămate fără preaviz, mă rog, o gamă de întâmplări ale căror istorisiri îmi izbesc atât de des urechile în ultima vreme, încât suferinţa din dragoste a devenit aproape un clişeu cotidian, cam toate poveştile cunoscuţilor mei sunt triste, sunt despre singurătate ori despre neîmpliniri în amor, toţi se zbuciumă, caută şi nu găsesc, renunţă la ceva, pierd câte ceva. Iar eu simt că aparţin dureros acestui lot de semeni ai mei care orbecăie pe drumuri rătăcite, înfundate, care plutesc în derivă pe mări tot mai învolburate, aparent fără liman.
Dar să revin la acea sesiune de messenger. Departe, totuşi, de tastele mele, în acel miez de zi, peroraţia de mai sus, căci la acea oră mă lălăiam leneşă pe net şi nu m-a dus mintea decât s-o-ntreb banal, cu o curiozitate plictisită, aşa cum facem toţi când ne mănâncă să iniţiem discuţii pe chat: “Ce faci?”
Răspunsul ei a venit prompt şi m-a încremenit o secundă în scaunul meu comod, de birou, dând ferestruicii de Yahoo o aură aparte, care mi-a strepezit privirea: “Sunt fericită!”
În faţa neaşteptatei alăturări de cuvinte, inima mi-a amuţit, pentru o secundă, şi am căscat nişte ochi mari, miraţi până la refuz, ca ai portarului de la Luvru în faţa Mona Lisei cu zâmbet enigmatic şi strâmb, ca ai lui Bulă, la vederea girafei care nu există, din celebrul banc. Mai mult, neuronii nu mi s-au repliat în timp util, aşa ca replica mea s-a lăţit, tembelă, pe ecranul de un alb luminos: “Dar de ce?”
Fata a răspuns, bineînţeles, întrebării mele cretine. Era îndrăgostită din nou, şi dragostea ei împărtăşită tocmai născuse, pentru ea, speranţe eliberatoare, euforii gingaşe, iar pentru cinismul meu monştrii lingvistici pe care-i crezusem, ca pe Tyrannosaurus Rex, de mult dispăruţi. Fericirea ei proaspăt regăsită m-a încălzit brusc şi mi-a făcut aerul din jur mai plăcut respirabil, deşi mi-a trezit o invidie ciudată, de care iniţial m-am simţit ruşinată, dar pe care am îmbrăcat-o apoi frumos, în bucurie, în speranţe înmugurite pentru viitorul amicei mele şi-n leac salvator pentru cicatricele propriului meu trecut.
Mă arde un pic pe suflet când văd oameni fericiţi, aş fi ipocrită să nu recunosc, nu ştiu să reacţionez firesc, mă pricep mai bine să consolez şi să fiu consolata, să-mi plâng de milă sau să mângâi, pe umărul meu, creştete obosite de neputinţă şi disperare. Dar fericirea entuziastă a prietenei mele mi-a făcut ziua mai senină, mi-a mai îmblânzit blazările, mi-a mai ciobit sarcasmul.
Iar azi, statusul ei de pe messenger, “violently happy”, mi-a aprins un zâmbet larg, ghiduş. Titlul straniei melodii lui Bjork mi-a desenat în suflet imagini pastelate, mi-a resuscitat optimismul obişnuit, de prea multă vreme, să agonizeze, mi-a mai curăţat de vreascuri, măcar pentru o zi, drumul şerpuit pe care destinul m-a aşezat.

20 de comentarii:

Zuzu spunea...

Nu stiu de ce tie nu iti place la tine pe blog :-)))
dar mie imi place, asa ca mai raman putin, ca tot l-am descoperit proaspat si impartim acelasi layout :-))
Ma duc sa citesc de la inceputri.
revin cu impresii
:-)

D.I. spunea...

Nici eu nu prea stiu cum sa reactionez in fata fericirii exaltate a celor din jur- exceptie facand cei foarte apropiati mie. Si da, stiu mai degraba sa mangai, sa alin, sa sprijin un cap pe umarul meu sau sa ascult.
Felicitari pentru modul in care scrii, imi place foarte mult.

Alina Grozea spunea...

Anna, te astept cu impresiile, imi dai emotii, sper sa fie de bine! :)
Mihaela, multumesc mult de vizita, ce surpriza frumoasa!, si multumesc si pentru aprecieri, rosesc deja! Promit sa te vizitez si eu pe indelete, sunt f. lenesa, dar promit!

aka Vali spunea...

bine scris. felicitari!
si destul de personal...

Anonim spunea...

Anna lasa fetita in pace, n-o mai necaji! btw scuze ca am iesit fara sa zic nimic dar am fost la posta, primisem o `recomandata` .. iti explic ca nu cred ca aici e locu` :D

Anonim spunea...

Am uitat sa zic ce era mai important!
Imi dai voie sa fiu rau? cinic? nesimtit? pragatic?

Chiar de nu-mi dai voie tot o zic ... si uite ca urmeaza ...

La cat de bine stie sa-si aleaga partenerii mira-m-as sa nu dai de ea zilele urmatoare trista pe mess pt ca a fost IAR indragostita de un idiot!

Alina Grozea spunea...

Vali, multumiri!
Ionut, tot ce se poate, nu putem avea garantii in viata, nu-i asa? Unde ar mai fi tot hazul? Si apropo de asta, suspansul ma omoara: mi-o da add, nu mi-o da add...? ;)

Anonim spunea...

ironici putem fi toti ... adica nu toti pt ca stiu eu niste tipe care nu pot fi .. o sa-ti dau add ce sa fac, dar nu acum ca plec la o cafea si nu am timp .. la fara 20 trebuia sa fiu acolo .. mai sunt 3 min, oare am timp sa ajung? ...

pai e o onoare ca cineva sa se afle acolo mai ales la cate chestii interesante scriu eu :))) pacat ca nu-s apreciate de nimeni .. o fi ca in ultima postare cu apa .. cine stie .. plec pa pa! :*

P.S. esti f frumoasa cum de stii sa scrii!? eu credeam ca esti prostuta .. asa te etichetasem si asta pt ador prejudecatile :D

Alina Grozea spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alina Grozea spunea...

Ionut, am fost tentata sa-ti raspund asemenea la "glumite", si chiar am facut-o, dar apoi m-am razgandit, pentru ca am realizat ca nu-mi doresc un astfel de ton pe blogul meu. Ador bascalia, insa bine dozata si corect plasata. Multumesc de vizita.

Anonim spunea...

placerea a fost de partea mea. ne mai auzim ... cred! :)

Zuzu spunea...

Am uitat sa revin cu impresiile
:-))))
insa mi-am facut lectiile, am citit tot!
Revin curand, o zi buna!!!
Salutari din Brasov!! :-)
Zuzzz

Amalia spunea...

Cu iubirea... am ajuns sa cred cum zice la tine in coltul din dreapta sus, cu litere portocalii. Dar ce stiu eu? Pana la 34 de ani, aproape nimic.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Alina Grozea spunea...

Nici eu, pana la 36, nu stiu nimic, Amalia. Si parca am obosit sa si invat..

Anonim spunea...

Draga mea draga,

Vorbind de cinism, lasa-ma sa raspund asa apropos de "sunt fericita" al prietenei tale: give her a bit more time! A max of 3 years!
I'm bitchy, I know! Dar nu cred in fericirea afisata ca status pe messenger! Sau in fericirea care se instaleaza peste o suferinta profunda! Ori una, ori alta sunt false! Sau asa spune experienta mea de viata! Si nu vreau sa aud ca ai obosit sa inveti, sa speri, sa vrei sa fi fericita! In viitor acolo, te asteapta rabdator cel mai iubit, mai mic si mai buclat dintre pamanteni :-)

Alina Grozea spunea...

Anca, ti-am raspuns si la celalalt comment...
Tu imi dai speranta, si asta e lucru mare, intr-o lume in care mai toti te-mpovareaza cu vesti proaste. Iar daca fericirea se masoara in clipe, atunci clipele de fericire ale prietenei mele m-au incarcat pozitiv, asa cum ma incarca, intotdeauna, si mesajele tale. :)

aka Vali spunea...

facil sa scrii despre iubire, ca femeie.
si infinit de complicat.
Anna G a venit cu precizia de psihanalist si a zis: asteapta 3 ani.
o pozitie rationalista si, probabil, adevarata.
greu de cuantificat: cat tine iubirea?
poate cat o floare, cateva zile. poate 3-4 ani.
poate o buna parte din viata.
daca e sa iei de bune relatarile despre moarte, in acel moment toata viata ti se deruleaza ca un film, ca o serie de flash-back-uri.
poate dragostea este chiar succesiunea de flash-back-uri care ti se deruleaza esential in viata.
momente insiruite, care nu fac impreuna decat cateva minute, iar restul este colorat de sufletul nostru, care se hraneste din acel momente singulare, de "violently happy".
poate doar acestea conteaza, scipirile care ne fac viata frumoasa si ne ajuta sa trecem peste cenusiul celorlate zile si ani care compun in majoritate viata noastra.
poate nu durata, ci intensitatea frumosului primeaza.
ca un tablou care e absolut senzational prima data, violent de frumos, si pe care apoi il contempli cu placere ani intregi sau toata viata.
poate iubirea e doar un tablou frumos, atemporal...
tabloul sufletului tau ca un puzzle de clipe incredibil de fericite.
prietena noastra a mai pictat putin, s-o felicitam.

Anca G spunea...

Draga Vali, nu am "precizie de psihanalist" dar multumesc, iata ce placut este sa creada cineva despre tine ca ai avea profunzimi de specialist! Trebuie insa sa recunosc, in ceea ce fac si in ceea ce spun, intelepciunea pe care ne-o da tuturor experienta :-)
Si tot experienta ma face sa-ti spun ca in viata - normal - ponderea ar trebui sa fie oarecum rasturnata fata de ce spui tu: momentele frumoase ar trebui sa primeze celor cenusii. Sau catre asta ar fi normal sa tindem! "Dragostea dureaza 3 ani" e un titlu de carte! Experienta mea mi-a aratat ca - in cazul meu - dragostea a durat 7 ani! 7 ani superbi, cu fluturi, cu stele, cu parfum imbatatator de trandafiri; 7 ani de experiente, de bucurie continua, constanta, de dorinta salbatica, de ardere continua; 7 ani de basm; dar iata, in cazul parintilor mei, dragostea dureaza de o viata si eu ma inclin smerita in fata minunii care o face pe mama sa roseasca cand o suna tata si pe tata sa se sfarseasca de dor cand ea e departe, departe...in timpul orelor de program :-)
Nu exista retete! Commentul meu se referea mai degraba la faptul ca dragostea adevarata, starea de gratie pe care ti-o da, fericirea absoluta, violenta, care o insoteste - si sunt mindra sa spun ca eu am trait asa ceva macar de 2 ori! - nu se afiseaza ca status la messenger, nu se discuta cu prietenii si nu se plimba prin piata....si nu trebuie sa ai facultatid e specialitate ca sa stii asta!

Gabriela spunea...

Imi place si mie foarte mult la tine pe blog :-P
Te admir pentru stilul tau de exprimare.
Nu vreau sa fiu rea dar mi-a placut cum l-ai pus cu "botul pe labe" pe stimabilu' comentator :D
Greetings from Cluj